joi, 29 iulie 2010

Biertan, locul plin de istorie/Biertan, the place full of history




















Printre primele localităţi germane din Ardeal atestate do­cumentar se regăseşte şi Biertanul, fiind recunoscut ca şi cetate în 1397. De asemenea, oraşul a fost şi un important centru istoric şi religios, fiind sediul episcopatului săsesc timp de 300 de ani, între 1572-1867.

An de an, totul a început să decadă, o dată cu plecarea forţată sau nu a saşilor din zonă. Rămânând doar saşii în vârstă, care nu voiau sau nu puteau să plece din România, construcţiile au început să fie afectate de vitregiile timpului, unele dintre ele nemaifiind protejate de mâna omului. Astfel, ceea ce acum câteva sute de ani reprezenta o mândrie pentru Transilvania acum a ajuns să fie de nerecunoscut.


TURDA FEST
Pentru a reda strălucirea de altădată a acestei zone, acum ajunsă în declin, dar şi a altora asemănătoare, a început să se organizeze Festivalul Turda Fest începând din anul 2005. Festivalul încurajează şi promovează dezvoltarea agricolă ecologică durabilă, peisajele rurale şi atracţiile tu­ristice din Transilvania.

Pentru că au trecut cinci ani de la prima desfăşurare şi impactul a fost puternic, Turda Fest a devenit Transilvania Fest (care se va desfăşura anul acesta în perioada 30 iulie-1 august), extin­zându-şi astfel activităţile în nume­roase zone şi co­mu­nităţi din Tran­silvania. Aflat sub înaltul patro­naj al ASR Prin­cipesa Marga­reta a României şi a patronajului inter­naţional al ASR Prinţul Charles de Wales, Tur­da Fest vrea să devină, cu ajutorul acestora, dar şi al par­tenerilor, un pu­ternic mijloc de infor­mare şi ajutorare a lo­cali­tăţilor şi locu­itori­lor din zonă, prin promovarea agriculturii, a produselor tradiţio­nale, a tradiţiilor lo­­cale, dar mai ales a agroturismului.

Recent, am vi­zitat şi noi locali­tăţile Biertan, Richiş şi Copşa Mare. Am cunoscut oamenii locului, am gustat produse locale tradiţionale ecologice, am vizitat bisericile ortodoxe şi evanghelice, am luat contact cu unii dintre meşteşugarii şi producătorii zonei. De asemenea, am descoperit că tradiţiile nu sunt moarte în Biertan sau în satele din jur, trebuie doar să le promovăm, să le "înviorăm" puţin. Şi putem face asta invitându-vă la festival, arătându-vă că avem cu ce să ne mândrim şi să arătăm şi altora acest lucru.


5805-125719-untitled1.jpgVeţi putea gusta bucate tradiţionale foarte gustoase, un mic exemplu fiind "Supa verde de sparanghel", preparată în bucătăria olandezei Tony Timermann, care locuieşte în România de 20 de ani.

Astfel, pentru prepararea supei avem nevoie de 800 g sparanghel verde, 3 cepe, 3 linguri de unt, 3 linguri de muştar, 3 ouă, un litru supă de pui, piper.
Se curăţă sparanghelul şi se taie bucăţi, se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. După ce s-a încins untul se pune ceapa şi se căleşte până se înmoaie. Se adaugă sparanghelul, muştarul şi supa, se dau într-un clocot şi se fierb cinci minute. Se scoate sparanghelul din supă, se pasează ce-a rămas în oală, se adaugă sparanghelul şi se aduce la punctul de fierbere. Se pune în castroane, se decorează cu felii de ou fiert şi cu piper.
Nu ne rămâne de spus decât poftă bună! şi drum bun spre Biertan.

Articol publicat in Jurnalul de Bucatarie/ Jurnalul National

http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-geografii-culinare/biertan-locul-plin-de-istorie-548811.html

Autor articol si poze articol: Alina-Ramona Anghel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu