vineri, 5 noiembrie 2010

Bucătărie şi climat autentic coreene/Authentic Korean cuisine and climate














Coreea de sud este situată în estul Asiei, în partea de nord a Peninsulei Coreene, având ca vecini Republica Chineză în vest, Japonia în est şi Coreea de nord în nord. Ocupă partea de sud a Peninsulei Coreene, adică circa 1.100 de kilometri din continentul asiatic, fiind flancată de Marea Galbenă la vest şi Marea Japoniei la est. Coreea poate fi împărţită în patru mari regiuni: estul ţării, bogată în lanţuri muntoase înal­te şi fâşii înguste de câmpie, regiunea de vest formată în mare parte din bazine hidrografice, dealuri şi câmpii largi de coastă, regiunea de sud-vest în care predomină munţii şi văile şi regiunea din sud-est, dominată de bazinul larg al râului Nakdong.

Această ţară tinde să aibă un climat umed continental şi un climat subtropical umed, fiind afectată de musonul din Asia de Est, cu precipitaţii grele în vară în timpul sezonului ploios ce începe la sfârşitul lunii iunie şi se termină la sfârşitul lunii iulie.

Deşi Coreea de Sud împarte cultura tradiţională cu Coreea de Nord, fiecare ţară a încercat să-şi creeze propriile forme de cultură contemporană, mai ales după anul 1945 când Peninsula Coreeană a fost împărţită în două. Industrializarea şi urbanizarea ţării a au adus multe shimbări în modul de viaţă al coreenilor, conducând la o concentrare a populaţiei în marile oraşe, în special în capitala Seul.

Arta a fost influenţată în special de budism şi confucianism, lucru care se poate observa cu uşurinţă în multe din­tre picturile tradiţionale, sculpturi, ceramică sau în spectacole. Cere­monia ceaiului, pansori (un gen de mu­zică coreeană tradiţională), tal­chum (dans coreean în care artiştii poar­tă măşti şi cântă), sau bu­chaechum (dans tradiţional în care ar­tiştii sunt doar femei) sunt iarăşi importante forme de artă coreeană.

LECŢIE DE BUCĂTĂRIE DE LA UN MAESTRU
La 15 octombrie 2010, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea (sau Coreea de Sud) şi România, Ambasada coreeană la Bucureşti a organizat la Clubul Diplomatic din Capitală o seară a culturii gastronomice coreene.

Pe lângă multele feluri de mâncare tradiţionale ce au fost degustate, organizatorii au oferit invitaţilor şi o lecţie de gătit, lecţie prezentată de către Hyang Ja Yang, bucătăreasa Ambasadei Coreei la Bucureşti şi preşedinte al Worl Food Culture Center sau Centrul Mondial de Cultură Culinară din Seul. Lucrând de peste 30 de ani în domeniul culinar, Hyang Ja Yang încearcă să promoveze şcoala şi mânca­rea coreeană de câte ori are ocazia. Având alături o echipă de cinci bucătari, a încercat să le suscite interesul invitaţilor, arătându-le de ce mâncarea coreeană este deosebită, prin prepararea unor feluri de mâncare. Bi Bim Bap, constând într-un bol în care sunt puse alimente cum ar fi orezul, legume şi ou, toate tăiate julien şi Jap Chae, un alt fel de mâncare, ce conţine carne, legume şi sos de soia ce se amestecă bine cu paste din cartofi dulci au fost reţetele alese pentru acea demonstraţie.
Lecţia a fost primită şi privită cu mult entuziasm, aplauzele de la sfârşit recompensând strădania doamnei Hyang Ja Yang.

INGREDIENTE FOLOSITE ÎN BUCĂTĂRIA COREEANĂ

Bucătăria coreeană are la bază o multitudine de ingrediente, cum ar fi orezul, tăiţeii, brânza tofu, legumele şi carnea. Mesele tradiţionale oferă un număr mare de garnituri (banchan), care însoţesc orezul cu bob scurt gătit la abur. Kimchi sau varza murată este servită de obicei la fiecare masă. Marinata este compusă de obicei din ulei de susan, doejang sau pastă de soia fermenată, sos de soia, sare, usturoi, ghimbir, fulgi de ardei şi gochunjang sau pastă de ardei iute roşu.

Aşa cum ne spunea Hyang Ja Yang, cu ocazia unei nunţi, pentru a-şi arăta respectul pentru cei în vârstă, mâncarea care se serveşte este aceeaşi care se servea la masa regelui încă de acum 500 de ani şi care a intrat în lista cu bunuri naţionale ale Coreei de Sud.

Condimentele folosite sunt numeroase, printre ele aflându-se produse obţinute din soia fermentată (sos de soia, doenjang), oţetul de orez, piperuil roşu, piperul negru, piperul chinezesc, muştarul, dar şi prunele, usturoiul, ceapa, ghimbirul şi prazul. Carnea utilizată în reţete poate fi de vacă, pui sau porc dar şi de peşte, cum ar fi cea de macrou, hering, creveţi, caracatiţă, scoici. Lista ar putea continua cu legumele, care sunt de o mare varietate şi, de obicei, sunt servite crude, în salate sau murate, dar şi ca adaos în mâncărurile fripte sau prăjite. Cele mai folosite în viaţa de zi cu zi include daikon sau ridichea orientală, varza Napa sau varza chinezească, castravetele verde, cartofii, cartofii dulci, spanacul, ceapa, usturoiul, ardeii chili, alge de mare, ciuperci de diferite feluri şi rădăcina de lotus.

MÂNCARE GUSTOASĂ ŞI SĂNĂTOASĂ
Numele felurilor de mâncare coreene sunt numeroase şi este greu să alegi care din ele sunt reprezentative pentru această ţară. Cele mai cunoscute însă sunt supa de Ha Ghim Ja, o supă de culoare neagră foarte bună pentru sănătate, ce conţine un ingredient ce neutralizează oxigenul activ, este excelentă în combaterea cancerului şi în prevenirea problemelor cardiace. Apoi, salata de creveţi, plină de vitamine, minerale şi calciu datorită legumelor şi mai ales creveţilor, salata de ginseng cu sos de muştar, Mu Ssam în trei culori, preparat dintr-o specie de ridiche coreeană sau Jap Chae, ce conţine carne, legume şi sos de soia. O supă foarte sănătoasă este şi supa de Mi Yuck sau alge, bogată în minerale şi viatmine. Sik Hye de Back Ryun Cho (de culoare roşie) este băutura tradiţională a Coreei, fiind preparată din orez şi malţ, având un gust mai bun dacă este servită rece decât caldă.

Indiferent ce reţete veţi încerca, aveţi garanţia unei mâncări gustoase şi sănătoase. Toate ingredientele folosite în bucătăria coreeană sunt combinate în aşa fel încât să ajute la combaterea, ameliorarea sau chiar eli­minarea unei boli. Dar mai important, toate preparatele au gusturi şi savori unice. Toate te îmbie să serveşti o dată, încă o dată şi încă o dată.

Autor articol: Alina-Ramona-Anghel/redactor
Autor fotografii: Victor Stroe/ Jurnalul foto/ Jurnalul National
Articol aparut in Jurnalul de bucatarie/ Jurnalul National

http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-geografii-culinare/bucatarie-si-climat-autentic-coreene-558864.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu