vineri, 15 octombrie 2010
Bucate cu un strop de dragoste
Bucate cu un strop de dragoste
Să creezi e întotdeauna un lucru greu la început. Dar apoi, când vezi ce iese din mâinile tale, când toată lumea îţi admiră creaţia, simţi nevoia să faci la nesfârşit acel lucru. Aşa a păţit şi Duţă Laura, bucătăreasa de la Pensiunea Castania, cei care au organizat şi în acest an Festivalul Castanelor alături de Primăria din Polovragi.
Lucrează la pensiune de un an şi jumătate şi spune că nu ar schimba acest lucru pentru nimic în lume. Şi nici nu ar avea de ce, căci participanţii la festival, la fel ca şi cei care servesc masa la pensiune sunt încântaţi de gustul şi aroma pe care o au preparatele realizate de ea cu atâta dragoste. Căci asta face ea, pune în fiecare din bucatele preparate câte un strop de dragoste. Astfel toată lumea este fericită.
Am încercat de nenumătare ori să o abordez pentru a-i lua un interviu, dar de fiecare dată oaspeţii o chemau s-o felicite sau veneau la geamul bucătăriei pentru a o întreba ce conţine preparatul pe care l-a servit. Nu era greu să-i răspundă, dar ingredientul principal, adică dragostea, îl păstra secret. Căci mâncarea este mai gustoasă şi parcă mai interesantă când nu-i ştii toate tainele. Dar totuşi am reuşit până la urmă şi iată, am obţinut pentru dumneavoastră câteva din reţetele pe care le prepară cu atâta drag. Ca şi anul trecut, Laura Duţă a pregătit alături de pesonalul pensiunii sarmale din carne de porc şi berbecuţ la proţap uns cu mujdei, dar şi alte bucate savuroase.
DULCIURI CA ACASĂ
Cozonacul cu nucă avea gust de sărbătoare şi s-a potrivit de minune alături de tortul cu cremă de castane. Realizat din pandişpan, cu piure de castane şi frişcă, tortul a fost cel care a încheiat o masă cu bucate gustoase. Frigul de afară, mirosul de cozonac, ţuică fiartă şi purcel la tavă te făceau să simţi că este sărbătoare. Am învătat că oriunde te-ai duce în această ţară, fiind primit cu atâta omenie şi bucurie şi mai ales gustând din bucatele pregătite cu atâta dragoste şi dăruire, te simţi ca acasă. Şi acesta este cel mai important lucru.
Iahnie de fasole
"Anul acesta am pregătit o iahnie de fasole din 3 kg de fasole, un kilogram ceapă, un kilogram morcovi, un kilogram de ardei gras sau capia, un kilogram ulei, puţină pastă de tomate, busuioc uscat, cimbru uscat, frunze de dafin, sare, piper.
Am ales fasolea de impurităţi, am pus-o pe apă (la înmuiat) cu o zi înainte, am fiert-o într-o apă, am aruncat apa apoi am fiert-o încă o dată şi am pus-o într-o strecurătoare. Am făcut un amestec din morcovi daţi pe răzătoarea cu ochiuri mari, ardei capia sau ardei gras şi ceapa curăţată de foi tocate mărunt. Le-am călit în uleiul încins până s-au înmuiat dar fără să se ardă, apoi am adăugat fasolea. Am călit zece minute, am turnat puţină apă, am adăugat sare şi piper după gust, busuioc, cimbru şi foi de dafin. Am lăsat totul să fiarbă puţin la foc domol, cât să se coloreze puţin fasolea de la legumele călite, apoi am bagat-o la cuptor. Se verifică din când în când dacă este gata fasolea, ca să nu scadă prea mult zeama şi să se ardă sau să se usuce. Când am servit-o, am mai pus puţină verdeaţă proaspătă şi asta e tot."
Turtă de mălai
● Ingrediente: un kilogram mălai, 500 g făină albă, un pahar de ulei, o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, o linguriţă cu sare, două linguri cu zahăr tos, apă.
● Preparare: Se cern separat mălaiul şi făina, se pun într-un bol mai mare şi se amestecă. Se adaugă bicarbonatul de sodiu, sarea şi zahărul tos. Se toarnă uleiul şi apa caldă cât să rezulte un aluat mai molicel, dar omogen. Cam cum ar fi un aluat de cozonac sau o pâine mai moale. Se pune apoi în tăvi de cozonac unse cu ulei, se apasă cu mâinile ca să se niveleze, se unge fiecare cu puţin ulei şi se introduc tăvile în cuptorul încins pentru circa 30 de minute. Când vedeţi că a devenit auriu aluatul, se scoate tava şi se verifică cu o scobitoare introdusă în mijlocul turtei. Dacă încă nu este gata, se pune din nou în cuptor, se dă focul mai mic şi se mai lasă zece minute.
Pâine de casă
● Ingrediente: două kilograme de făină, 200 g drojdie proaspătă, o linguriţă cu sare, 3 linguri cu zahăr tos, un pahar de ulei, apă cât cuprinde (circa 800-900 ml).
● Preparare: Se face o maia din drojdie, puţină apă călduţă şi făină cât să rezulte un aluat mai curgător. Se lasă să dospească până când se umflă şi aproape dă să curgă din vas. Se toarnă peste făina cernută aflată la temperatura camerei, se toarnă apa călduţă rămasă în care s-a dizolvat sarea, zahărul tos şi s-a pus uleiul. Se frământă totul până se obţine un aluat mai moale şi se lasă să dospească o oră. Se pune apoi aluatul pe o planşetă presărată cu făină şi se frământă ca să mai ia făină şi să se mai întărească puţin. Se pune apoi aluatul în două tăvi unse cu ulei, se lasă să crească 30 de minute şi se introduc în cuptor. Se coace pâinea la foc mediu până devine aurie, dar ca să verificăm dacă este gata, introducem o scobitoare în mijloc sau pe margini. Dacă nu se ia aluat pe scobitoare înseamnă ca e gata. Ca să aibă "faţă", pâinea se poate unge cu un sirop din apă cu zahăr înainte s-o băgăm la cuptor.
Purcel de lapte la tavă
Se ia un purcel de lapte, se taie la mijloc (pe burtă), se curăţă de organe şi ce mai conţine. Se spală bine de tot ca să nu rămână nici un pic de urmă de sânge, se scurge şi se unge cu untură în interior şi exterior. Se umple (presară) cu cimbru, piper măcinat, sare şi usturoi după gustul fiecăruia şi se aşază într-o tavă. Se introduce în cuptorul încins, se coace până ce şoriciul a început să devină cărămiziu, apoi se întoarce şi se coace şi pe partea cealaltă. Ca să nu se ardă picioarele sau urechile, la jumătatea coacerii se înfăşoară cu folie de aluminiu. Purcelul se poate servi simplu, dar e foarte bun cu mămăliguţă şi cu murături.
Autor articol si poze: Alina-Ramona Anghel
Articol publicat in Jurnalul de bucatarie/Jurnalul National
http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-reporter-in-tigaie/bucate-cu-un-strop-de-dragoste-556998.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu