marți, 9 noiembrie 2010

Postul Crăciunului - Ediţie de Colecţie şi carte de bucate cu reţete alese
































Se apropie o perioadă plină de taină: Postul Crăciunului... Când fiecare dintre noi încearcă să fie mai bun. Jurnalul Naţional te întâmpină luni, 15 noiembrie, cu o Ediţie de Colecţie dedicată Postului Crăciunului, dar şi cu volumul "Reţete alese pentru Post şi Crăciun".

EDIŢIE DE COLECŢIE
Calendarul postului şi rugăciuni de post. Tainele făuririi de icoane. Reportaje splendide despre istoria şi tradiţiile a două locuri încărcate de simbol: satul Vinerea din judeţul Alba şi localitatea bucovineană Straja, comunităţi păstrătoare de datini. Poezii religioase şi tradiţii din Ajunul Crăciunului... despre toate acestea, dar şi multe alte articole dedicate unei perioade atât de speciale şi încărcate de taină citiţi în Ediţia de Colecţie despre Postul Crăciunului.

REŢETE ALESE PENTRU POST ŞI CRĂCIUN
Ediţia de Colecţie va fi însoţită de volumul "Reţete alese pentru Post şi Crăciun", semnat de Simona Lazăr. Veţi "primi în dar" peste 300 de reţete (de post şi de sărbătoare, căci avem aici şi bucatele pentru masa Naşterii Domnului) care au fost adunate, vreme de aproape două decenii, din satele şi din oraşele ţării, din mănăstirile ortodoxe din arcul carpatic, din vechile cărţi de bucate ale românilor. Este o carte care aduce postul "acasă", în cuhniile oamenilor simpli, demonstrând extraordinara creativitate a neamului românesc (şi) atunci când vine vorba despre bucate. Multe dintre reţete au fost imaginate astfel încât, adăugând sau scoţând unul dintre ingrediente, mâncărurile să poată fi incluse într-o categorie sau alta a postului, cu restricţiile şi dezlegările lui...


Articol aparut in Jurnalul National Online

http://www.jurnalul.ro/stire-special/postul-craciunului-editie-de-colectie-si-carte-de-bucate-cu-retete-alese-559310.html


duminică, 7 noiembrie 2010

Salata cu tot felul de legume/Salad with all kinds of vegetables






























Imi place mult sa fac fotografii, mai ales cand detin un aparat foto personal dar din pacate nu e atat de profesionist pe cat mi-as dori. Dar, poate de vreun Mos Nicolae, Mos Craciun sau alti mosi voi primi si eu vreodata unul. Bine, iesind cu al meu card la inaintare ca altfel nu sunt sanse. Well...aparatul face poze macro foarte bune, numai ca luminile sunt ..ca si cand n-ar fi, deci fotografiile se lupta cu greu sa iasa din anonimat. Le mai ajut din cand in cand dar e cazul sa ma dotez cu ceva lumini speciale. Caci si preparatele sunt speciale si merita toata atentia, nu?
Iaca...trecu ziua de ieri si am mai aparut cu o postare. Dar fiti linistiti, n-o sa se intample prea des...poate la sfarsit de saptamana.
Salata asta am "comis-o" ieri si a fost foarte buna. Am mancat trei oameni mari din ea, alaturi de niste cas afumat. Fu bun...si una si altul, ca sa zic asa. Dar prea multa vorba strica asa ca iata reteta.

Salata cu tot felul de legume

Ingrediente: un ardei capia, 5 frunze de varza alba, o gulie potrivita, cateva frunze de conopida, 3-4 buchetele de conopida, un morcov, 3 ciuperci, o lingurita cu menta uscata, o lingura cu seminte de floarea soarelui, 3-4 linguri ulei de masline, doua linguri otet de mere, sare si piper.

Curatam gulia si morcovul de coaja, ardeiul capia de seminte si se spala. Le dam prin razatoarea cu ochiuri mari si se pun intr-un bol cu ardeiul capia taiat felii subtiri. Adaugam varza alba oparita, tocata si presata ca sa elimine apa, ciupercile feliate si frunzele de conopida tocate marunt. Turnam uleiul si otetul si condimentam cu sare si piper dupa gust, presarand menta si semintele de floarea soarelui. Dupa ce am amestecat totul bine acoperim cu un capac si lasam sa stea zece minute. Amestecam si gustam din nou, caci legumele si-au tras o parte din condimente si s-ar putea sa mai fie nevoie de otet sau de sare.

Daca nu se consuma toata salata pe loc, se acopera cu un capac sau cu folie de plastic si se introduce la rece. Tine pana a doua zi, asta daca nu va e frica sa mancati ciuperci crude dupa o zi.

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Un mic dejun sanatos/A healthy breakfast



























Desi nu prea imi sta in fire sa stau mult sa-mi pregatesc mancarea, azi dimineata m-am gandit ca ar fi cazul sa iau o pauza de la ritmul alert de lucru si sa-mi prepar micul dejun. Nu va ganditi ca am pierdut mult timp cu prepararea lui. Nu...mai mult mi-a luat ca sa-l pozez.
Marturisesc ca de la o vreme, cum prind cateva minute libere intru pe net si caut retete de mancare raw-vegan. Nu m-am lasat de mancat carne sau peste, dar din cand in cand trebuie sa mai luam si noi o pauza. Multe dintre retetele gasite nu-mi permit sa le fac. Ingredientele sunt atat de scumpe ca ma las pagubasa doar cand le citesc, nu e cazul sa le mai salvez. Dar totusi o fac, cine stie, poate am vreo sansa sa le cumpar vreodata. Altele...cand imi permite timpul, o sa le incerc. Numai citind reteta simt ca produsul finit o sa fie o nebunie pentru papilele mele gustative. Well...reteta asta nu e raw dar e vegana. Cel putin asa cred. E inventie proprie...asta daca nu a mai facut cineva pe undeva si eu nu stiu...dar se poate si acest lucru.
Reteta deci...si fotografia sper sa va faca o invitatie sa o prestati si voi. Nu este pas cu pas ca nu o sa am niciodata suficient timp ca sa acest lucru...sorry.

Mic dejun sanatos

Ingrediente: 4 linguri mei decorticat, o lingura seminte de in, 5 linguri amestec spartura de cereale, un sfert de lingurita cu sare, 5 mieji de nuca, 7 linguri piure de dovleac fiert, o lingura cu miere, jumatate de lingurita cu scortisoara, o lingura cu fulgi de cocos deshidratati.

Meiul se fierbe zece minute in apa cu sare impreuna cu spartura de cereale. Miezul de nuca se rupe in bucatele sau se toaca marunt si se pune intr-un bol alaturi de piureul de dovleac. Se adauga restul de ingrediente, se amesteca si se serveste cu placere.
Asta-i tot.

P.S: din amestecul de mai sus ies doua portii sanatoase. Daca vi se pare ca nu e suficient de dulce mai adaugati miere.
Am terminat de mancat la ora 10.50...va spun mai incolo cat mi-a tinut de foame.

Completare

Well...acest mic dejun mi-a tinut de foame cam pana la ora 14.00. Trei ore...eu zic ca e ok.

vineri, 5 noiembrie 2010

Andu găteşte budincă de orez cu legume

Ştiţi ce îmi place cel mai mult la ţară? Faptul că ai de toate, începând cu animalele din curte: vaci, porci, oi, raţe, gâşte, găini, pui şi... altele. Să nu mai zic de legume... dovlecei, roşii, castraveţi, ceapă verde, salată, varză, morcovi... Ştiu că am mai uitat câteva legume, dar nu-mi aduc aminte acum. A... mai sunt şi fructele: prune, pere, mere, nuci, struguri...

Ei, şi când ai atâtea la dispoziţie, tot ce ai de făcut e să creezi. Ce cuvânt mare scos din gura unui om atât de mic. Dar eu am voie, sunt Bebe Chef, să nu uitaţi! Într-o zi, stăteam eu aşa şi mă gândeam la... de fapt mă plictiseam, fiind prea cald afară şi neavând voie să ies nu aveam altceva de facut.

Dar de ce nu aveam voie să ies? Păi să vă povestesc. Puii îi hrănisem de dimineaţă, de jucat mă jucasem şi vremea călduroasă mă trăgea la somn. Dar eu am zis să fiu mai tare decât ea şi să nu mă las învins. Aşa că m-am dus tiptil, tiptil pe hol, căci era mai răcoare. Şi ce m-am gandit eu? În frigider... e rece, nu? Atunci să fac cumva să fie şi în casă la fel. Şi am deschis uşa de la frigider, lăsând-o aşa... nu ştiu cât timp, suficient cât să mă prindă bunica.

Nu vă pot spune ce-a urmat, doar că în urma acestei isprăvi ne-am ales ea cu nişte mâncare alterată şi eu cu interdicţia de a mai ieşi din cameră până la ora de culcare şi, mai ales, fără joacă cu verişorii mei. Am plâns, am recunoscut că am greşit, am cerut iertare şi-am promis că nu mai fac. Până la urmă m-a iertat pe jumătate, adică tot n-am mai avut voie să mă joc.

Dar interzicându-mi acest lucru, mă plictiseam cumplit, cum ziceam şi mai devreme. Pentru că tot rămăsesem fără mâncare, am rugat-o pe buni să preparăm noi doi ceva, cu ce ne mai rămăsese prin frigider. În afară de câteva legume, nu mai aveam nimic. Am avut noroc că au venit verişorii mei cu nişte ouă şi brânză, trimişi de sora lui buni. Auzise ce păţise bunica şi-a zis că nu ne-ar strica.

Până la urmă a acceptat şi ne-am apucat să facem o budincă, căci era mai la îndemână. A fiert nişte orez şi legume tocate mărunt, le-a pus nişte ouă, verdeaţă, le-a condimentat şi m-a lăsat pe mine să le amestec. A pus apoi totul într-o tavă şi după ce a introdus-o în cuptor m-a trimis la culcare. Când m-am trezit, budinca era gata şi am gustat-o împreună, mulţumiţi de gustul ei. Mulţumită bunica că avea ce pune pe masă şi mulţumit eu, că ma iertase şi mă lăsase să o ajut.


5868-129225-budincadeorezculegume.jpgBudincă de orez cu legume
● Ingrediente:
150 g orez, un ardei capia, un ardei gras, 200 g spanac congelat, o ceapă, un morcov, 300 g caş de vacă, 4 ouă, 100 ml ulei de floarea soarelui, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
● Preparare: Orezul se fierbe în apă cu puţină sare, se clăteşte cu apă rece şi se pune la răcit într-o strecurătoare. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă prin răzătoarea cu ochiuri mari. Ardeiul gras şi ardeiul capia se curăţă de seminţe, se spală şi se toacă mărunt. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă. Se încinge trei sferturi din ulei într-o cratiţă, se pun legumele, se toarnă jumătate de cană cu apă şi se fierb zece minute. Se pune orezul într-un bol, se adaugă legumele sucurse şi răcite, ouăle, caşul de vacă dat pe răzătoare, spanacul de congelat scurs de apă. Se presară pătrunjelul spălat şi tocat, se condimentează şi se amestecă totul. Se unge o tavă cu restul de ulei, se toarnă compoziţia, se nivelează şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu 45-50 de minute sau până când, dacă introducem o scobitoare în compoziţie aceasta iese curată.

Sfat de la Bebe Chef

Dacă nu vă place spanacul, puteţi să-l înlocuiţi cu multă salată verde tocată mărunt sau cu alte verdeţuri care vă plac.

Autor articol: Andu/Bebe Chef
Autor fotografii: Vitor Stroe/ Jurnalul foto/ Jurnalul National
Articol aparut in Jurnalul online/ Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/stire-jurnalul/andu-gateste-budinca-de-orez-cu-legume-551995.html

Andu găteşte tartă cu brânză şi banane




















V-am spus cât de mult îmi place brânzica de casă cu banane? Nu?? Cum am putut omite acest amănunt chiar nu ştiu. Ei bine, da. Îmi place foarte mult. De-abia aştept să cumpere mami lapte, iar buni să prepare brânzică.La început nu prea m-a interesat de unde apare ea în castronelul meu, dar apoi am zis că ar fi bine să o spionez pe buni. Cu siguranţă ea ştie, dar nu vrea să-mi spună. Într-o zi am ieşit să mă joc cu puişorii de îi am la ţară, v-am mai spus eu despre ei. Dar nu am zăbovit mult pe acolo, ci am intrat tiptil, tiptil în casă şi m-am ascuns într-un loc în care puteam să văd tot ce face buni în bucătărie, dar ea nu mă putea vedea. Am văzut cum punea laptele dulce la fiert şi, când începea să fiarbă, adăuga puţin suc de lămâie. Nu trecea mult timp şi brânzica era gata. O trecea printr-un tifon, apoi o punea la scurs şi, când se răcea, o punea într-o cutiuţă la frigider. Mă aştepta acolo până luam masa... cam pe la 5-6 după-amiază.

Ei... îmi place foarte mult, dar parcă totuşi i-aş mai schimba puţin gustul. Cu banane merge de minune, dar parcă simplă nu prea mai e pe gustul meu. Aşa că m-am gândit să o transform. Şi ce aş putea oare face, mă tot întreb... Am găsit: o tartă cu brânză şi banane. Aşa, o să poată gusta toată lumea din brânza pe care o prepară buni şi eu îmi voi arăta talentul de Bebe Chef din nou.

Am uitat să vă spun şi că buni a devenit ajutorul meu de nădejde în ale culinăritului, aşa că ea o să mă ajute să prepar tarta. Mai întâi am cernut făina în mod obişnuit, adică vărsând un pic şi pe lângă lighean. Am adăugat untul şi m-am jucat cu astea două ingrediente până când au devenit ca un pesmet. Apoi am adăugat apa, am purces la frământat până a fost gata şi buni l-a băgat la rece. Apoi, într-un castron separat, am amestecat brânza cu ouă de la găinile noastre, puţin zahăr vanilinat, ca să dea parfum tartei, şi zahăr tos. Am adăugat restul de ingrediente, am turnat totul peste aluatul din tavă, am pus deasupra bananele, am presărat scorţişoară aromată şi... la copt cu ea. Aşteptam cu toţii să se coacă mai repede dând târcoale aragazului mai ceva ca un câine propriei cozi. N-am avut mult de aşteptat... doar vreo 30 de minute, timp în care au venit şi verişorii mei. Ne-am ospătat cu toţii încercând să nu băgăm de seamă că ne frigem la degete sau la limbă cu tarta încă fierbinte. E adevărat, în urma acestui experiment cu tarta am cam rămas fără provizii de brânzică. Dar cine stă să bage de seamă asta? Plăcerea tuturor a fost mai presus de orice. Asta şi recunoaşterea faptului că sunt cu adevărat un Bebe Chef.

Tartă cu brânză şi banane
Ingrediente aluat: 180 g făină, 90 g unt, 70 ml apă, un sfert de linguriţă cu sare.

Compoziţie umplutură: 500 g brânză de casă sau brânză de vaci, două linguri cu samântână, două ouă, 100 g zahar tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, o lingură cu amidon alimentar, o linguriţă cu scorţişoară, două banane.

Făina se cerne într-un bol mai mare, se adaugă untul rece dat pe răzătoare şi se amestecă cu mâinile până devine ca un pesmet. Se adaugă apa rece în care s-a dizolvat sarea şi se frământă până se obţine un aluat elastic. Se acoperă cu folie alimentară şi se introdce la rece 30 de minute. Într-un bol se amestecă brânza cu zahărul tos, zahărul vanilinat, ouăle, smântâna şi amidonul. Se întinde aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se introduce în cuptorul încins zece minute. Se scoate, se toarnă deasupra compoziţia, se nivelează şi se aşază felii de banane. Se presară cu scorţişoară şi se introduce din nou în cuptor. Se coace la foc potrivit 30 de minute, verificând dacă este gata cu ajutorul unei scobitori. Se serveşte caldă, dar şi rece.

Sfaturi de la buni şi Bebe Chef:
Ca să nu se încruzească aluatul (ştiţi voi, ca să nu pară umed sau necopt sub umplutură), este mai bine să se lase la copt zece minute singur şi apoi să se pună umplutura. Asta vă garantează o reuşită sigură. Pe cuvânt de Bebe Chef!

Autor articol: Andu/Bebe Chef
Autor fotografii: Victor Stroe/ Jurnalul foto/ Jurnalul National
Articol aparut in Jurnalul Online/ Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/stire-jurnalul/andu-gateste-tarta-cu-branza-si-banane-551470.html

Bucătărie şi climat autentic coreene/Authentic Korean cuisine and climate














Coreea de sud este situată în estul Asiei, în partea de nord a Peninsulei Coreene, având ca vecini Republica Chineză în vest, Japonia în est şi Coreea de nord în nord. Ocupă partea de sud a Peninsulei Coreene, adică circa 1.100 de kilometri din continentul asiatic, fiind flancată de Marea Galbenă la vest şi Marea Japoniei la est. Coreea poate fi împărţită în patru mari regiuni: estul ţării, bogată în lanţuri muntoase înal­te şi fâşii înguste de câmpie, regiunea de vest formată în mare parte din bazine hidrografice, dealuri şi câmpii largi de coastă, regiunea de sud-vest în care predomină munţii şi văile şi regiunea din sud-est, dominată de bazinul larg al râului Nakdong.

Această ţară tinde să aibă un climat umed continental şi un climat subtropical umed, fiind afectată de musonul din Asia de Est, cu precipitaţii grele în vară în timpul sezonului ploios ce începe la sfârşitul lunii iunie şi se termină la sfârşitul lunii iulie.

Deşi Coreea de Sud împarte cultura tradiţională cu Coreea de Nord, fiecare ţară a încercat să-şi creeze propriile forme de cultură contemporană, mai ales după anul 1945 când Peninsula Coreeană a fost împărţită în două. Industrializarea şi urbanizarea ţării a au adus multe shimbări în modul de viaţă al coreenilor, conducând la o concentrare a populaţiei în marile oraşe, în special în capitala Seul.

Arta a fost influenţată în special de budism şi confucianism, lucru care se poate observa cu uşurinţă în multe din­tre picturile tradiţionale, sculpturi, ceramică sau în spectacole. Cere­monia ceaiului, pansori (un gen de mu­zică coreeană tradiţională), tal­chum (dans coreean în care artiştii poar­tă măşti şi cântă), sau bu­chaechum (dans tradiţional în care ar­tiştii sunt doar femei) sunt iarăşi importante forme de artă coreeană.

LECŢIE DE BUCĂTĂRIE DE LA UN MAESTRU
La 15 octombrie 2010, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea (sau Coreea de Sud) şi România, Ambasada coreeană la Bucureşti a organizat la Clubul Diplomatic din Capitală o seară a culturii gastronomice coreene.

Pe lângă multele feluri de mâncare tradiţionale ce au fost degustate, organizatorii au oferit invitaţilor şi o lecţie de gătit, lecţie prezentată de către Hyang Ja Yang, bucătăreasa Ambasadei Coreei la Bucureşti şi preşedinte al Worl Food Culture Center sau Centrul Mondial de Cultură Culinară din Seul. Lucrând de peste 30 de ani în domeniul culinar, Hyang Ja Yang încearcă să promoveze şcoala şi mânca­rea coreeană de câte ori are ocazia. Având alături o echipă de cinci bucătari, a încercat să le suscite interesul invitaţilor, arătându-le de ce mâncarea coreeană este deosebită, prin prepararea unor feluri de mâncare. Bi Bim Bap, constând într-un bol în care sunt puse alimente cum ar fi orezul, legume şi ou, toate tăiate julien şi Jap Chae, un alt fel de mâncare, ce conţine carne, legume şi sos de soia ce se amestecă bine cu paste din cartofi dulci au fost reţetele alese pentru acea demonstraţie.
Lecţia a fost primită şi privită cu mult entuziasm, aplauzele de la sfârşit recompensând strădania doamnei Hyang Ja Yang.

INGREDIENTE FOLOSITE ÎN BUCĂTĂRIA COREEANĂ

Bucătăria coreeană are la bază o multitudine de ingrediente, cum ar fi orezul, tăiţeii, brânza tofu, legumele şi carnea. Mesele tradiţionale oferă un număr mare de garnituri (banchan), care însoţesc orezul cu bob scurt gătit la abur. Kimchi sau varza murată este servită de obicei la fiecare masă. Marinata este compusă de obicei din ulei de susan, doejang sau pastă de soia fermenată, sos de soia, sare, usturoi, ghimbir, fulgi de ardei şi gochunjang sau pastă de ardei iute roşu.

Aşa cum ne spunea Hyang Ja Yang, cu ocazia unei nunţi, pentru a-şi arăta respectul pentru cei în vârstă, mâncarea care se serveşte este aceeaşi care se servea la masa regelui încă de acum 500 de ani şi care a intrat în lista cu bunuri naţionale ale Coreei de Sud.

Condimentele folosite sunt numeroase, printre ele aflându-se produse obţinute din soia fermentată (sos de soia, doenjang), oţetul de orez, piperuil roşu, piperul negru, piperul chinezesc, muştarul, dar şi prunele, usturoiul, ceapa, ghimbirul şi prazul. Carnea utilizată în reţete poate fi de vacă, pui sau porc dar şi de peşte, cum ar fi cea de macrou, hering, creveţi, caracatiţă, scoici. Lista ar putea continua cu legumele, care sunt de o mare varietate şi, de obicei, sunt servite crude, în salate sau murate, dar şi ca adaos în mâncărurile fripte sau prăjite. Cele mai folosite în viaţa de zi cu zi include daikon sau ridichea orientală, varza Napa sau varza chinezească, castravetele verde, cartofii, cartofii dulci, spanacul, ceapa, usturoiul, ardeii chili, alge de mare, ciuperci de diferite feluri şi rădăcina de lotus.

MÂNCARE GUSTOASĂ ŞI SĂNĂTOASĂ
Numele felurilor de mâncare coreene sunt numeroase şi este greu să alegi care din ele sunt reprezentative pentru această ţară. Cele mai cunoscute însă sunt supa de Ha Ghim Ja, o supă de culoare neagră foarte bună pentru sănătate, ce conţine un ingredient ce neutralizează oxigenul activ, este excelentă în combaterea cancerului şi în prevenirea problemelor cardiace. Apoi, salata de creveţi, plină de vitamine, minerale şi calciu datorită legumelor şi mai ales creveţilor, salata de ginseng cu sos de muştar, Mu Ssam în trei culori, preparat dintr-o specie de ridiche coreeană sau Jap Chae, ce conţine carne, legume şi sos de soia. O supă foarte sănătoasă este şi supa de Mi Yuck sau alge, bogată în minerale şi viatmine. Sik Hye de Back Ryun Cho (de culoare roşie) este băutura tradiţională a Coreei, fiind preparată din orez şi malţ, având un gust mai bun dacă este servită rece decât caldă.

Indiferent ce reţete veţi încerca, aveţi garanţia unei mâncări gustoase şi sănătoase. Toate ingredientele folosite în bucătăria coreeană sunt combinate în aşa fel încât să ajute la combaterea, ameliorarea sau chiar eli­minarea unei boli. Dar mai important, toate preparatele au gusturi şi savori unice. Toate te îmbie să serveşti o dată, încă o dată şi încă o dată.

Autor articol: Alina-Ramona-Anghel/redactor
Autor fotografii: Victor Stroe/ Jurnalul foto/ Jurnalul National
Articol aparut in Jurnalul de bucatarie/ Jurnalul National

http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-geografii-culinare/bucatarie-si-climat-autentic-coreene-558864.html

Reţete coreene pe placul tuturor/All like koreean recipes














Bucătăria coreeană a fost influenţată de climă, geografie, dar şi de vecinătatea cu Japonia şi China. De asemenea, în secolul al XVII-lea, portughezii au introdus în Coreea ardeiul chili, care a devenit apoi un ingredient de bază în preparatele coreene. Bucătăria coreeană este diferită de celelalte tipuri de bucătării pentru că la o masă se servesc foarte multe feluri de garnituri, putând fi servite începând de la două la doisprezece. Orezul este considerat a fi de bază, fiind folosit în aproape toate felurile de mâncare, fiind înlocuit în puţine reţete cu tăiţei, dar fiecare coreean mănâncă cel puţin un bol cu orez la o masă. Felul doi este de obicei constituit dintr-un bol de supă sau preparate fierte, apoi carne, preparate din peşte sau tofu. Deşi o mare parte din preparatele fierte sau supele sunt servite foarte fierbinţi, aproape clocotite, multe din mâncărurile servite apoi sunt reci sau la temperatura camerei.


MÂNCARE SĂNĂTOASĂ

În Coreea, toate ingredientele, inclusiv carnea şi peştele, sunt tăiate în bucăţele mici şi subţiri, astfel nemai fiind ne­vo­ie să se utilizeze cuţitul. Coreenii sunt adepţii folosirii be­­ţişoarelor, astfel că, dacă peştele sau carnea sunt prea mari, es­­te împărţit sau rupt în bucăţi mai mici tot cu beţişoarele. Mân­­carea este servită tradiţional cu beţişoare din inox şi o lin­gură de inox cu coadă lungă iar mesenii sunt aşezaţi pe po­dea, lângă o masă scundă. Amatorii de mâncare coreeană pot în­­cerca Kimchi, Kongnamoulgook sau supă de muguri de soia, Si­­gumchi Namul sau spanac consimentat, Jap Chae sau sau tăiţei cu legume şi carne, Galbi Jim sau coaste de porc pre­pa­­rate la wok, Bori Cha sau ceai de orz sau somon la grătar cu sos de soia si miere. Cei care ţin dietă, pot încerca cu în­cre­­dere mâncarea coreeană. În general, preparatele conţin mul­te cereale, carne şi legume deci sunt bogate în fibre şi proteine. Mâncarea coreeană este săracă în calorii şi grăsimi, fi­ind foarte sănătoasă şi indicată şi celor cu probleme de sănătate.


6003-135897-untitled1.jpgMiYuk - Supă de Mi Yuk
● Ingrediente:
două linguri cu alge uscate, un căţel de ustu­roi pisat, o lingură cu ulei de susan, două căni cu apă, 60 g carne de vită tăiată fâşii, 3 fire ceapă verde.
● Preparare: Se acoperă algele de mare cu apă caldă şi se lasă să se umfle 20 de minute. Se pune uleiul de susan într-o cratiţă, se adaugă carnea şi se prăjeşte un minut. Se adaugă algele şi usturoiul, se amestecă şi se prăjesc câteva minute. Se toarnă apa, se clocoteşte totul şi se adaugă cepele verzi tăiate în bucăţi. Se fierbe la foc mic zece minute apoi se serveşte fierbinte în boluri.


6003-135900-untitled2.jpgDak jo rim - Jo Rim din fileuri de pui
● Ingrediente:
un kilogram carne de pui, doi cartofi mari, doi morcovi, o ceapă, 3 cepe verzi, doi ardei chili, 2 linguriţe cu sare, 3 linguriţă cu piper, 1 linguriţă cu sake (sau vin de orez), 4 linguri cu pudră de chili, 4 linguri cu pastă de chili, 2 linguri cu usturoi tocat, 1 lingură cu sos de soia.
● Preparare: Carnea se spală, se taie bucăţele şi se pune într-un vas împreună cu sarea, două linguriţe cu piper circa 15 minute. Se scoate într-o oală, se acoperă cu apă şi se fierbe. Într-un bol se amestecă pasta şi pudra de chili, restul de piper, usturoiul, sosul de soia şi se pune peste pui. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic o oră. Se adaugă cartofii şi morcovii tăiaţi cuburi, ceapa tocată şi se fierb încă 20-30 de minute. Se adaugă ceapa verde şi ardeii iuţi, se fierb încă cinci minute şi se servesc.


6003-135901-untitled3.jpgJap Chae - Tăiţei de cartofi cu legume şi carne
● Ingrediente:
120 g tăiţei de cartofi, 2 linguri cu ulei, două fire ceapă verde, 230 g bok choy sau spanac tocat mare, 1 linguriţă cu zahăr, 4 linguri ciuperci urechi de lemn uscate, 3 căţei de usturoi, doi morcovi, 75 ml sos de soia, 2 linguri seminţe de susan, 75 ml ulei de susan, 5 cm rădăcină de ghimbir rasă, două linguri mirin sau vin dulce de orez.
● Preparare: Tăiţeii de fierb cinci minute sau până sunt transparenţi. Se scot şi se ţin în apă rece până se răcesc. Se taie în bucăţi de 5 cm şi se pun într-o strecurătoare. Ciupercile se pun în apă clocotită zece minute apoi se scurg. Se încinge o lingură cu ulei într-o cratiţă, se adaugă usturoiul şi ghimbi­rul, se călesc trei minute apoi se adaugă morcovul tăiat feliii subţiri sau bastonaşe şi se căleşte un minut. Se adaugă tăiţeii, ceapa verde tăiată bastonaşe sau felii, spanacul, restul de ulei, sosul de soia, mirinul şi zahărul. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se gătesc două minute. Se adaugă ciupercile, se călesc două minute, se presară susanul şi se serveşte.

Autor articol: Alina-Ramona Anghel/redactor
Autor fotografii: Andreea Aron/food designer
Articol aparut in Jurnalul de bucatarie/ Jurnalul National

http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-geografii-culinare/retete-coreene-pe-placul-tuturor-558867.html

http://handrom.blogspot.com

http://handrom.blogspot.com/2010/11/potecile-copilariei-intre-gratii-si.html